Hoe wordt een krant gedrukt?

26-02-2013 23:33

Drukker Dries:

"Denk héél, héél goed na wat je later wilt worden want je leeft maar één keer!!"
 

Een krant staat vol met actueel nieuws. Je kunt de krant iedere dag kopen (behalve op zondag) of je kunt de krant thuis bezorgd krijgen. Er zijn kranten waar je voor moet betalen, bijvoorbeeld De Telegraaf. Maar er zijn ook kranten die je gratis kunt meenemen, zoals de Spits en Metro. Deze liggen vooral op stations. Maar voordat een krant op de deurmat of op het station ligt moet er een heleboel gebeuren. En dat gebeurt vooral 's nachts! Hier kwam Dries - drukker van De Telegraaf - ons alles over vertellen!

Als 'warming-up' gingen de kinderen stempelen. Stempelen met zelfgemaakte stempels van aardappels. Waarom? In een drukkerij staan allemaal drukpersen. Een drukpers is eigenlijk een soort stempelmachine.



Door alle nieuwe technieken kan er heel snel 'gestempeld' worden. Via de computer wordt er op een drukplaat een voorbeeld gedrukt. Dit voorbeeld wordt daarna ruim 600.000 keer gedrukt. En daar is weer papier voor nodig. Een soort wc-rol van twintig kilometer lang vliegt door de drukpers van bijna vier verdiepingen hoog. Ieder dag worden er ongeveer negentig rollen gebruikt om De Telegraaf te drukken. Reken maar uit: 90 x 20km. Dat is van hier naar Rome in Italië of naar Zuid-Spanje! En ook gaat er bijna 100 liter inkt per dag door de pers. Maak maar eens 100 literpakken melk open.... Dat is dus heel veel inkt! Er worden vier kleuren inkt gebruikt (rood, geel, blauw en zwart). Hiermee kunnen alle kleuren gemaakt worden.

Als professionals kregen de kinderen een vergrootglas onder hun neus en ontdekten ze de 'stipjes' waaruit foto's en teksten bestaan. Al die stipjes vormen samen een plaatje. Wil je drukker worden? Dan kun je naar het Grafisch Lyceum gaan.

 

—————

Terug